Matkapuhelinten kehitys on ollut huimaa

Matkapuhelin nimensä veroisesti kehiteltiin puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen matkalla eli kodin ulkopuolella. Kukaan tuskin osasi arvata kuinka paljon kehitys harppaa parissa vuosikymmenessä eteenpäin ja miten itse soittaminen on jäänyt toissijaiseksi.

Moni nuori ei ehkä muista ensimmäisiä matkapuhelimia, joissa akku oli hillittämän kokoinen mötikkä, jonka päällä luuri lepäsi. Tämän puhelimen mukana kuljettamiseen tarvittiin pitemmän päälle muutakin kuin vain käsivarret.

Ensimmäiset matkapuhelimet

Ensimmäisiä varsinaisia matkapuhelimia, joihin hurahdimme, olivat Nokian ”halko”-kännykät, jotka olivat uusinta uutta 90-luvulla vaihdettavine kuorineen ja kahden rivin näytöllä, jolta luettiin tiuhaan vaihdettavia tekstiviestejä. Pian puhelimiin tulivat yksinkertaiset mobiilipelit, kuten meille kaikille tuttu matopeli.

Ensimmäisien kameroiden kuvat puhelimissa olivat rakeisia, mutta nykyisin kuvanlaatu vetää vertoja digitaalikameralle.

Kehitys kulki kohti internetin mobiilipalveluita. Puhelimet olivat ensin pienentyneet ja pienentyneet koko ajan, mutta internet selaimen mukaan tulo sai puhelinten koot jälleen kasvamaan. Näytöt kasvoivat ja kosketusnäyttö tuli pian puhelinten ruuduille.

Monitoimikone

Tänä päivänä matkapuhelin on varsinainen monitoimikone. Se on toki edelleen puhelin ja sen kautta voit viestiä tekstiviesteinä tai käyttäen ladattavia viestintä sovelluksia. Mutta se on myös aamun lehdet, pankki- ja virastoasioinnit, viihdepalvelut, kuten videot, musiikki ja e-kirjat.

Voit hyödyntää puhelinta laskimena, järjestää aikataulusi kalenterilla ja tietenkin pitää kännykkää herätyskellona. Moni käyttää puhelinta myös työssään dokumenttien lukemista ja muokkaamismahdollisuutta hyödyntäen. Kuka tietää mitä seuraava vuosikymmen tuo tullessaan?